Laaghangend fruit om iets te doen aan personeelstekorten in de langdurige zorg

21 juni 2020

Om de drie of vier maanden verschijnt er wel een nieuw rapport of onderzoek waarin de alarmklok wordt geluid over stijgende zorguitgaven en oplopende personeelstekorten. Op vrijdag 19 juni publiceerde de SER (Sociaal-Economische Raad) haar advies aan de overheid. Een kostenstijging van 126% voor de ouderenzorg (periode 2018-2040) ..van €19 mrd naar €43 mrd. Het tekort aan zorgpersoneel wordt nog nijpender: het ziekteverzuim is hoog, veel medewerkers lopen weg of willen alleen nog als zzp-er werken. Daardoor zijn instellingen duurder uit of minder mensen zijn op onaangename uren in te zetten. Naar verwachting zullen er over twee jaar al 80.000 zorgmedewerkers te weinig zijn. Dat voorspelt weinig goeds voor mensen die van langdurige zorg afhankelijk zijn. Het laatste wat we willen is de situatie ‘vraag niet, maar wacht af wat we kunnen draaien’.

Pogingen om werken in de zorg aantrekkelijker te maken pakken niet altijd goed uit. Een van de oorzaken is een denkfout. Voorbeeld: Software die zorgprofessionals hun eigen beschikbaarheid laat invoeren is populair aan het worden. Echter, dit maakt het probleem van de onaangename uren en roosters die op gatenkaas lijken, alleen maar groter in plaats van het op te lossen – helaas! Het is de kunst om juist NIET eerst uit te gaan van de beschikbare capaciteit. Dat is de (begrijpelijke) denkfout. Misschien tegen-intuïtief maar effectief is om EERST uit te gaan van de WERKELIJKE ZORGVRAAG (dat is iets anders dan ‘u vraagt, wij draaien). Vervolgens kan deze gematcht en gebalanceerd worden met de beschikbare capaciteit – eventueel met hulp van een slimme koppeling met bovengenoemde software. De technologie die hiervoor nodig is bestaat al en heeft zich bewezen. Laaghangend fruit om in ieder geval een deel van de kosten- en capaciteitsproblemen op te lossen zonder het kind met het badwater weg te gooien: cliëntgestuurd werken.

Niet overtuigd? Laat dan één zorgteam TONOS Care uitproberen, of vraag het aan collega’s van andere zorgorganisaties die al ervaring met de TONOS tool hebben. Zien is geloven. Wel overtuigd of nieuwsgierig geworden? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden voor een pilot of snelle implementatie te bespreken.

Andere berichten